tiistai 28. kesäkuuta 2016

Suolahden ryhmäkodin kesätunnelmia

Ryhmäkodilla Suolahdessa tapasin joukon iloisia ja positiivisia nuoria turvapaikanhakijoita. Suomen, ja Äänekosken kesä on jokaiselle heistä erityislaatuinen kokemus.
"Täällä on hirveästi itikoita, minun kotimaassani ei ole ollenkaan näin paljoa", mainitsee 16-vuotias nuori ensimmäisenä eroavaisuutena hänen viettämistään kesistä.
Toinen hämmästystä aiheuttava asia on vuorokauden ympäri kestävä valoisa aika.
"On vähän vaikea saada nukuttua kun ei ole lainkaan pimeää", toinen samanikäinen poika kertoo. Pirteissä kesätunnelmissa oleva nuori oli saanut kuulla alkuviikosta iloisia uutisia oleskeluluvan myöntämisestä.
"Olen nyt melkein suomalainen", hän hymyilee.
Kaikki viisi haastateltavaani puhuivatkin hyvin suomea. Pojilla on kesälomalla kerran viikossa suomen kielen tunteja Telakkakadun koululla. Sadepäivinä he opiskelevat itsenäisesti omissa huoneissaan sekä lukevat sanomalehtiä ohjaajien kanssa.
Aurinkoisina päivinä poikien ehdoton lempipaikka Äänekoskella on Suojärven uimaranta Suolahdessa. Myös jalkapallon pelaaminen ja kuntosalilla käyminen ovat turvapaikanhakijoille suosittuja aktiviteettejä. Välillä ohjaajien kanssa pelataan frisbeegolfia ja käydään metsässä.
Iloa nuorten elämään täällä Äänekoskella tuovat myös meidän itsestäänselvyytenä pitämämme asiat. Eräs 17-vuotias poika pitää omaa sänkyä parhaana asiana tässä kesässä. Oleskeluluvan saaneen nuorukaisen mukaan parasta Äänekosken kesässä ovat metsät. Kaksi 16-vuotiasta poikaa sanovat pitävänsä eniten Suojärven uimarannasta ja Suolahden keskustan jalkapallokentästä. Jalkapalloa harrastetaan myös penkkiurheiluna ryhmäkodissa, kun EM-pelien aikaan järjestetään sohvalle kisakatsomo. Yksi turvapaikanhakija kertoo omista mukavista kokemuksistaan suolahtelaisen ystäväperheensä kanssa:
"Kävimme täällä Suolahdessa sirkuksessa. Se oli oikein mukavaa. Olen myös käynyt ystäväperheeni kanssa kalassa, mikä on minun mielestäni yksi parhaita kesän asioita"
Jokainen nuori kertoo olevansa kiitollinen siitä, että saa olla tällä hetkellä Suolahdessa. Myös uudet ystävät sekä ryhmäkodista, että koulusta tuovat iloa poikien kesään.


Nuoret turvapaikanhakijat lempikesätekemisensä, jalkapallon, parissa

Haastattelu, teksti ja valokuva: Ilona Henriksson


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti