keskiviikko 10. elokuuta 2016

Kesän paras jäätelö

Kesän aikana kauppojen pakastealtaat ovat täynnä erilaisia jäätelöitä, jopa niin paljon, että valinta käy vaikeaksi. Tänä vuonna Äänekosken paras jäätelö on kuitenkin itse valmistettu. Sen tietää 19-vuotias Lempi Kautto, joka on tehnyt jäätelöä jäätelökoneella jo yli kahden vuoden ajan.
"Olen ostanut tänä kesänä jäätelön kaupasta vain yhden kerran. Minulle on mielekkäämpää valmistaa jäätelöä itse kotona, suosittelen sitä muillekin. Jäätelöstä voi tehdä haluamansa makuista, ja siitä on mahdollista saada paljon terveellisempää", Lempi kertoo ja jatkaa perustellen:
"Kaupan jäätelöissä on todella paljon sokeria. Kun tekee jäätelön koneella, tietää tasan tarkkaan, kuinka paljon sokeria siihen tulee. Määrän voi halutessaan minimoida käyttämällä luontaisesti makeutta tuovia raaka-aineita, kuten banaania ja vadelmia. Myös lisäaineet jäävät pois kotitekoisesta jäätelössä"

Lempin kotona jäätelökone on yksi keittiön useimmiten käytetyistä kodinkoneista, etenkin kesäisin
Moni kuvittelee, että jäätelökone on monimutkaisesti käytettävä turhake. Lempi kumoaa väitteet:
"En ymmärrä miksi jäätelökoneella on kaapin päällä pölyyntyjän maine, sillä se on minun mielestäni todella hyödyllinen järkiostos. Jäätelö mielletään usein kielletyksi herkuksi, mutta jäätelökoneella valmistetun jäätelön voi syödä hyvällä omallatunnolla, kun se on valmistettu puhtaista ja hyvistä raaka-aineista."
Lempin kotona jäätelön pääraaka-aineet ovat maustamaton jogurtti tai rahka ja kerma. Siihen voi lisätä mitä haluaa, esimerkiksi marjoja. Mielensä mukaan Lempi on rohkeasti kokeillut erilaisia jäätelömakuja.
"En ole vielä ehtinyt kokeilla kaikkia haluamiani makuyhdistelmiä. Tämän kesän suosikkini on banaanilla makeutettu suklaajäätelö, johon suklaan maun saan aikaan raakakaakaojauheella."

Jäätelöön voi hyödyntää monenlaisia lisukkeita. Kuvassa oikeanpuoleisessa kulhossa Lempin suosikki: raakakaakaojauhe, jolla saa pehmeän suklaan maun jäätelöön

Lempi kerää itse jäätelöön käyttämänsä marjat
Ehdottomasti jäätelökoneen parhaita puolia on se, että sillä voi tehdä monenlaisiin erityisruokavalioihin sopivia jäätelöitä. Kaupassa tämä valikoima on hyvin suppea ja tyyris, esimerkiksi maidottomat jäätelöt ovat harvassa ja kalliita. Kasvisruokavaliota noudattava Lempi on kokeillut vegaanisen jäätelön valmistamista.
"Valmistamani jäätelö maistui todella hyvältä! Maitotuotteet voi korvata kasvipohjaisilla tuotteilla, kuten kookosmaidolla tai -kermalla, tai soijajogurtilla. Jäätelökoneella voi valmistaa myös sorbettia", hän selostaa.

Nykyään kaikki Kauton perheessä syötävä jäätelö on kotitekoista
Sain itsekin maistaa Lempin tekemää banaani-suklaajäätelöä. Maukas annos sai minut ottamaan toisenkin kulhollisen. Eikä minun tarvinnut huolehtia, sillä tämä jäätelö ei ollut epäterveellistä!

Minun jäätelöannokseni

"Moni luulee jäätelön tekemisen olevan hidasta ja monimutkaista. Ohjeita on kyllä monenlaisia, mutta itse käytän vain yksinkertaisia reseptejä, joilla jäätelöä voi valmistaa hyvinkin nopeasti, edullisesti ja terveellisesti!" Lempi muistuttaa.
Kiinnostuneet voivat lukea tästä Lempin kirjoittaman blogipostauksen jäätelökoneesta ja sen käytöstä.

Haastattelu, teksti ja kuvat: Ilona Henriksson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti